image.png

Leuk dat je er bent.

Op dit stukje internet wil ik je laten zien wat ik doe en hoe mijn leven als freelance schrijver eruitziet. Ga je mee?

Werken als zzp'er | Wat is een freelance schrijver?

Werken als zzp'er | Wat is een freelance schrijver?

Nu ik al even schrijf over het werk als freelance schrijver bedacht ik me ineens dat mensen nog steeds vaak niet weten wát een freelance schrijver precies is. Volgens mij is het wel duidelijk dat ik voor mezelf werk en dat ik teksten schrijf. Ik merk echter dat veel mensen nooit exact weten wat dat inhoudt en hoe mijn werkdag eruitziet. Ben je op zoek naar een freelance schrijver of zou je voor jezelf willen beginnen? In dit artikel lees je meer over het begrip ‘freelance schrijver’.

Wat is freelance schrijver

Freelance schrijver: wat is het?

Een freelance tekstschrijver is iemand die parttime of fulltime teksten in opdracht schrijft. Hij of zij is eigen baas en bepaalt zelf welke opdrachten hij of zij aanneemt of niet. Het grote verschil met een tekstschrijver in loondienst is dat een freelance tekstschrijver teksten schrijft voor verschillende opdrachtgevers en bedrijven. Dat is ook direct de belangrijkste voorwaarde: als freelancer moet je meerdere opdrachten hebben. Goed om te weten: bij de Kamer van Koophandel sta je niet officieel ingeschreven als freelancer, maar als zzp’er.

Iedere freelancer werkt op zijn of haar eigen manier. Sommige zzp’ers werken bijvoorbeeld enkele dagen per week op locatie, terwijl anderen juist altijd vanuit huis of een eigen werkplek werken. Zelf werk ik vanuit huis of werk ik op locatie: op een bijzondere slaapplek of vanuit onze camper ergens in de natuur. Ook komt het regelmatig voor dat ik in een koffietentje of op een flexplek aan de slag ga. Voor iedere zzp’er is dit dus anders. Daar zijn geen regels voor; sommige opdrachtgevers vinden het fijn als je af en toe op kantoor komt werken en bij anderen is werken op afstand geen probleem.

Freelance schrijver betekenis

Noem ik mezelf zzp’er of freelancer?

Eigenlijk maakt dat niet zo heel veel uit. De meeste zzp’ers noemen zichzelf ook freelancer en andersom. Er is maar een klein verschil op te noemen tussen beide begrippen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat zelf ook nog maar sinds een tijdje weet: het begrip ‘freelancer’ wordt namelijk vooral gebruikt wanneer zzp’ers op locatie (op kantoor) werken. Bij zo’n bedrijf zijn ook vaste medewerkers in dienst, die op een andere manier betaald worden. Om duidelijk te maken dat jij niet in loondienst bent word je daar een freelancer genoemd. Op die manier wordt er onderscheid gemaakt in een team met vaste medewerkers en freelancers.

In zo’n team ben je dus niet bepaald zonder collega’s: voor een bepaalde of onbepaalde tijd werk je immers met andere mensen samen. Doe je dit niet en werk je vooral vanuit huis zonder directe collega’s dan ben je een zzp’er; een zelfstandige zonder personeel. Toch worden deze begrippen tegenwoordig veelvuldig voor elkaar gebruikt. Ik noem mezelf ook freelance schrijver én zzp’er. Tot nu toe heb ik daar nog geen gedoe of verwarring mee gehad, dus wat mij betreft kan het prima allebei.


Verschil freelance en in loondienst

Wanneer schrijven je passie is, kun je ervoor kiezen om bij een bedrijf in loondienst te gaan als tekstschrijver of om zelfstandig aan de slag te gaan als freelance schrijver (of zzp’er). Het grootste verschil is dat je bij een contract in loondienst automatisch uitbetaald krijgt en je zelf niet achter je administratie aan hoeft te gaan. Een freelancer wordt op basis van zijn uren, woordprijs of andere afspraken gefactureerd en moet er zelf voor zorgen dat hij of zij uitbetaald wordt én dat dit op tijd gebeurt. Voor veel mensen is dit een groot nadeel van freelance werken. Vaak is dit zelfs een reden om er niet aan te beginnen - bij mij is dit in ieder geval een tijdje zo geweest.

Toch hoop ik niet dat dit voor jou een no go is om te beginnen met freelance werken. Je moet je er alleen even goed in verdiepen en aan de slag gaan met een (freelance) boekhouder. Veel zaken binnen je administratie, zoals de btw-aangifte, zijn prima zelf te doen. Andere zaken kan een boekhouder voor je regelen. Een ander groot verschil tussen freelance werken en in loondienst werken is dat je als freelancer heel verschillend werk hebt. Meestal help je (beginnende) bedrijven die tijdelijk hulp nodig hebben of een kleine functie vrij hebben waarvoor iemand in loondienst niet nodig is. In andere gevallen schrijf je artikelen voor online en offline magazines die om de zoveel tijd gepubliceerd worden. Het werk als freelancer is dus heel divers.

Waarom een workaway voor freelancers helpt

Waarom een workaway voor freelancers helpt

Zes jaar ondernemen | Mijn bedrijf Liv Krake bestaat alweer zes jaar

Zes jaar ondernemen | Mijn bedrijf Liv Krake bestaat alweer zes jaar