image.png

Leuk dat je er bent.

Op dit stukje internet wil ik je laten zien wat ik doe en hoe mijn leven als freelance schrijver eruitziet. Ga je mee?

5 tips voor het kiezen van een boekhoudprogramma voor zzp'ers

5 tips voor het kiezen van een boekhoudprogramma voor zzp'ers

Voordat ik begon met ondernemen, wist ik al een hele tijd dat ik dat wilde. Maar: er was één ding dat me toch een beetje tegenhield: de administratie. Ik keek enorm op tegen de boekhouding van een eenmanszaak; puur omdat ik helemaal niks met cijfers heb. Geef mij maar talen, teksten en andere content. Begin je echter met ondernemen, dan is je boekhouding onvermijdelijk.

Ik moest er dus aan geloven, ook al was ik bang voor de hoge bijkomende kosten van een boekhouder. Al gauw bleek dat je als zzp'er prima je eigen boekhouding met een passend boekhoudprogramma kunt doen, zonder daar al te veel geld aan kwijt te zijn. Ideaal voor beginnende, maar ook voor ervaren ondernemers. Hoe je een boekhoudprogramma vindt dat het beste bij je past? In dit artikel vertel ik je er meer over.

1. Kijk goed naar het gemak van een boekhoudprogramma

Wanneer je net begint met ondernemen, is het wel zo prettig wanneer je aan de slag kunt gaan met een boekhoudprogramma dat gemakkelijk in gebruik is. Heel eerlijk: ook als je al even werkt als zzp'er is gebruiksgemak erg fijn! Kijk daarom goed naar een boekhoudprogramma dat duidelijke functies en een goede support-afdeling heeft. Zo maak je het jezelf vooral niet moeilijker dan nodig is. Dat scheelt je veel tijd en dus uiteindelijk ook geld.

2. Probeer een boekhoudprogramma altijd uit

Tegenwoordig is er ontzettend veel aanbod op het gebied van boekhoudprogramma's. Dat moet ook haast wel met het groeiende aantal ondernemers in Nederland. Volgens cijfers van het CBS zijn er inmiddels meer dan 2 miljoen bedrijven in ons land te vinden. Als je niet zeker weet of een boekhoudprogramma bij je bedrijf past, is het aan te raden om voor software te gaan die je eerst uit mag proberen. De meeste boekhoudprogramma's bieden een proefperiode van twee of vier weken aan.

Misschien ook interessant voor jou: tips om te beginnen met freelancen

3. Ga voor een boekhoudprogramma voor zzp'ers

Omdat er zo ontzettend veel programma's zijn voor boekhouding is het aan te raden om voor een speciaal boekhoudprogramma zzp te gaan. Dit soort programma's hebben namelijk net weer andere functies dan software voor grotere bedrijven. Het grote voordeel daarvan is dat de kans dat een boekhoudprogramma écht goed past bij je eenmanszaak groter is dan wanneer je voor een ander willekeurig programma gaat. Dat is dus zeker iets waar je extra aandacht aan mag schenken.

4. Houd rekening met de groei van je bedrijf

Heb je de grootste plannen met je bedrijf? Of heb je nog geen idee wat de toekomst je onderneming gaat brengen? Helemaal aan de start van mijn bedrijf wist ik nog niet precies wat er ging gebeuren. Het kan natuurlijk zomaar zo zijn dat jij dat wel weet! Kies daarom altijd voor een boekhoudpakket dat goed past bij je plannen voor de toekomst. Wanneer je zeker weet dat je in de komende jaren uit gaat breiden en bijvoorbeeld van zzp naar een bedrijf met meer werknemers wil gaan, dan kun je op basis daarvan nu al een passend boekhoudprogramma kiezen.

5. Kosten van een boekhoudprogramma voor zzp'ers

Tot slot moet je kijken naar de kosten van een boekhoudprogramma. Die verschillen namelijk grofweg tussen de 10 en 80 euro per maand. Dat is zo'n groot verschil dat je misschien niet goed weet voor welke prijs je moet gaan. Staar je hier in ieder geval niet blind op; het meest dure pakket hoeft niet het beste boekhoudprogramma voor jouw situatie te hebben. Ook is het meest goedkope pakket niet altijd de beste keuze. Houd bovenstaande tips in je achterhoofd en begin met vergelijken zodat je altijd een goede match te pakken hebt.

Ik ben heel benieuwd hoe jij je boekhouding als zzp'er doet. Maak je gebruik van een boekhoudprogramma, een boekhouder of doe je alles helemaal zelf? Laat het me vooral weten onder dit artikel.

Waarom een workaway voor freelancers helpt

Waarom een workaway voor freelancers helpt