image.png

Leuk dat je er bent.

Op dit stukje internet wil ik je laten zien wat ik doe en hoe mijn leven als freelance schrijver eruitziet. Ga je mee?

Waarom een workaway voor freelancers helpt

Waarom een workaway voor freelancers helpt

Ken je dat gevoel dat je geen idee hebt waar je moet beginnen wat betreft je werk? Of dat je ontzettend veel deadlines hebt en even je flow kwijt bent om werk af te maken? Ik denk dat iedereen, freelancers en mensen in loondienst, wel eens te maken heeft met een (writers) block. Bij mij uit zich dat voornamelijk in een volle agenda, waarbij ik naast werk ook sociale afspraken heb gepland. Hoe leuk die afspraken ook zijn, met een volle planning geeft het me soms best de nodige stress en onrust in mijn hoofd. Daarom ging ik afgelopen november met Laura een weekje op workaway. In dit artikel vertel ik je daar meer over en waarom het voor jou misschien ook aan te raden is.

Workaway aanrader freelance

Wat is een workaway of workation?

Oké, ik vind Engelse woorden die ook gewoon in het Nederlands kunnen worden verzonnen vaak een beetje onnodig. Toch heb ik het gevoel dat werkweek minder de lading dekt dan workaway of misschien zelfs workation. Dat komt omdat je bij een workaway daadwerkelijk je huis verlaat om op een andere plek aan de slag te gaan voor je werk. Precies dat is wat een workaway is: je gaat een lang weekend, een midweek, een week of langer naar een plek waar je niet gestoord kan worden om daar zoveel mogelijk werk te verzetten. Schrijvers doen dit bijvoorbeeld regelmatig om stappen te zetten in een verhaal of boek; je boekt een huisje met het voornaamste doel om te werken. Ik kan me voorstellen dat je nu misschien denkt “maar dat kun je toch ook gewoon thuis doen?” Klopt. Dat kan.

Thuis ligt er echter ook een stapel was op je te wachten. Of verwachten vrienden dat je wekelijks met ze af kunt spreken. En nu je toch even bezig bent: je kunt ook nog wel koffie drinken bij je buurvrouw/ouders/kennissen/tantevandezusvanjebestevriend. Bij een workaway heb je dit soort afleiding niet, hoe gezellig het vaak ook is. Ik verzet het meeste werk als ik het minste afleiding heb. Dat betekent zo min mogelijk afspreken met mensen en/of leuke dingen doen. Dat klinkt wellicht een beetje saai, maar van zo’n weekje ergens werken krijg ik juist veel energie en vooral inspiratie. Het voelt heel goed om non-stop ergens mee bezig te kunnen zijn, iets wat thuis wellicht iets minder goed lukt. Wanneer je ook nog eens een huisje in de middle of nowhere boekt met weinig afleiding en veel natuur om je heen, krijg je helemaal veel inspiratie. Daarom besloten Laura en ik afgelopen herfst om een week te werken vanaf de Veluwe.

Freelance werken workaway

Voordelen van een workation

Het grootste voordeel van een workaway vind ik dus de rust die je kunt pakken, terwijl je deadlines knalt. Huh? Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, dat weet ik. Hiermee bedoel ik dat ik me vooral kan focussen op werk en schrijven, zonder dat ik daarbij hoef na te denken of de hond al eten heeft gehad, met wie ik ga eten die avond, met wie ik een koffieafspraak heb in de middag of dat het beddengoed gewassen moet worden. Dat geeft op de één of andere manier juist zoveel rust, waardoor ik me veel ontspannen voel en juist kan knallen met werk. Bijzonder wel hè? Hoe dat werkt?

Een ander groot voordeel van een workation is dat je inspiratie op kunt doen in de (nieuwe) omgeving waarin je je bevindt. Voor mij werkt het juist om op een stille plek in de natuur zo’n werkweek te plannen. Het kan maar zo zijn dat het voor jou andersom werkt en dat je juist in een stad een huisje of appartement boekt om inspiratie te krijgen. Ik denk dat het in ieder geval goed is om niet al te veel afleiding te hebben, omdat je anders alleen maar leuke dingen wilt doen. Inspiratie krijgen is goed, maar niet werken is dan weer niet de bedoeling van zo’n workaway.

Voor wie is een workaway bedoeld?

Veel mensen denken dat een workaway alleen bedoeld is voor freelancers. Dat is zeker niet waar, hoewel het voor deze groep mensen misschien wel wat gemakkelijker is om zo’n week in te plannen. Zzp’ers hebben immers geen collega’s om rekening mee te houden of een baas waarbij ze vrij moeten vragen. Ben je geen freelancer maar heb je wel de mogelijkheid om zo nu en dan op afstand te werken? Dan raad ik je zeker aan om zo’n workation in te plannen. Het kan je veel energie en inspiratie geven om vervolgens op je ‘gewone’ werkplek weer te kunnen knallen. Kortom: een werkweek in de natuur of op een andere inspiratievolle plek is voor mensen bedoeld die de mogelijkheid hebben om op een andere locatie te werken. Als tandarts of tuinman wordt het wellicht wat lastig ;-)

Workation Nederland: waar kan ik heen?

Nu komt misschien wel het leukste van allemaal, want een workation kun je kort maar krachtig overal boeken waar je wilt! Dat is precies wat ik zo tof vind aan dit hele concept. Je zoekt een huisje uit dat het beste bij jouw smaak of jouw wensen past en voilà, de werkweek kan beginnen. Hierbij moet je vooraf natuurlijk wel even letten op het feit of er WiFi aanwezig is of dat er voldoende bereik is om zelf een hotspot op te zetten. Ook is het wel zo handig om stroom te hebben. Hoe aantrekkelijk het ook is om in een heel basic huisje te gaan zitten middenin het bos, een paar faciliteiten zijn gewoon nodig voor een geslaagde werkweek.

Nu je toch bezig bent met het kiezen van een week voor jezelf kun je net zo goed direct gaan voor een fijne plek waar je zelf ook even tot rust kunt komen. Wat dacht je van een luxe trekkershut met (mobiele) sauna of jacuzzi? Of van een heerlijk huisje ergens aan het strand? In Nederland vind je talloze plekken waar je terecht kunt voor een workation. Wij werkten bijvoorbeeld vanaf vakantiepark Droompark de Zanding waar je de keuze hebt uit allerlei soorten huizen en tiny houses. Op mijn reisblog Expeditie Kram vind je veel bijzondere overnachtingen die prima kunnen dienen als uitvalsbasis voor een workaway.

Kantoor en schoolKantoor en school
5 tips voor het kiezen van een boekhoudprogramma voor zzp'ers

5 tips voor het kiezen van een boekhoudprogramma voor zzp'ers

Werken als zzp'er | Wat is een freelance schrijver?

Werken als zzp'er | Wat is een freelance schrijver?