image.png

Leuk dat je er bent.

Op dit stukje internet wil ik je laten zien wat ik doe en hoe mijn leven als freelance schrijver eruitziet. Ga je mee?

Wat ik heb geleerd na/van 4 jaar freelancen

Wat ik heb geleerd na/van 4 jaar freelancen

Zo. Vandaag ben ik vier jaar officieel aan de slag als zzp’er. Wat gaat de tijd snel! Het is ontzettend cheesy, maar de time flies inderdaad als je fun hebt. En dat heb ik. In het begin had ik nog een bijbaantje naast mijn freelance werk. Ik vond het toch best spannend om direct het diepe in te springen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer en werk ik volledig zelfstandig. Voor mij bleek dat toen en nu de beste keuze ooit te zijn, want op deze manier kan ik precies zelf invullen hoe mijn werkdag eruit ziet. Dat ik op die manier het beste kan werken, wist ik eerder nog niet. Ik heb nog veel meer geleerd van 4 jaar freelancen; in dit artikel vertel ik je wat precies.

Wat leer je van werken als zzp'er

Als zzp’er kiezen voor leuk werk

Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd van eigen baas zijn, is dat je als eigen baas kunt kiezen of je een opdracht wel of niet gaat doen. Natuurlijk is niet al het werk wat ik doe he-le-maal fantastisch, want er moet ook brood op de plank komen. Ik kan echter na een paar jaar freelancen wel ervoor kiezen of ik een bepaald aanbod wel of niet aanneem. Hierbij kies ik dus als het even kan alleen de opdrachten die goed bij me passen en waar ik blij van word. Dat betekent dus ook nee kunnen zeggen tegen opdrachten. Dat lukt me - gelukkig - steeds beter. Zo worden mijn werkdagen leuker en kan ik vaak zelfs, ja écht, zin hebben om te gaan werken.

Werken waar ik wil als freelancer

Wat voor mij ook perfect werkt, is het feit dat ik eigenlijk overal kan werken zolang ik mijn laptop mee heb en een internetverbinding kan maken. Eerder schreef ik al een artikel over freelance werken op locatie, iets wat ik best vaak en graag doe. Omdat ik voor mijn reisblog Expeditie Kram regelmatig op pad ben, is het wel zo fijn om te weten of ik op een slaapplek iets aan werk kan doen. Op die manier combineer ik werk en plezier en daar word ik hartstikke blij van. Helemaal mooi is de combinatie van ergens zijn en op die plek direct iets kunnen schrijven over die plek. Dat ik kan werken waar ik wil, geeft me de nodige vrijheid als freelancer en als persoon. Ik kom op de fijnste plekken en kan terwijl ik daar ben geld verdienen. Na vier jaar freelancen ben ik er wel achter gekomen dat dit het beste bij me past. Daarom werk ik ook vrijwel nooit op een kantoor of redactie, maar liever vanuit een boomhut of een strandtent.

Werken vanuit een boomhut

Werken in alle rust

Wat voor veel mensen sociaal gezien ‘verschrikkelijk’ is, vind ik hartstikke fijn: alleen werken. Ik vind het werken zonder collega’s geen probleem. Sterker nog: ik werk op mijn best wanneer ik helemaal alleen werk. Soms een muziekje aan, soms in stilte, maar in ieder geval zonder andere mensen. Over het algemeen ben ik niet snel afgeleid wanneer ik met anderen werk, maar ik krijg gewoon meer gedaan wanneer ik in mijn eentje aan de slag ga. Misschien scheelt het ook dat ik een aantal vrienden heb die ook zzp’er zijn of die zo nu en dan thuis werken waarmee ik samen kan werken, maar als ik een deadline heb kan ik echt het beste alleen werken. Vaak ligt dit grotendeels aan mezelf, want met sommige mensen heb ik altijd wel iets te bespreken. Voordat je het weet ben je weer een uur verder met kletsen en heb je niets gedaan gekregen. Ik krijg regelmatig de vraag of ik geen collega’s mis en daar kan ik eigenlijk kort maar krachtig op antwoorden: nee. Wekelijks (en vaak dagelijks) zie ik genoeg mensen, dus mijn portie sociaal zijn krijg ik zeker wel. Geef mij maar wat dieren om me heen tijdens het werken en ik heb genoeg leuke ‘pauzes’!

Niet iedereen snapt wat je doet als zzp’er (en dat is oké)

Soms loop ik er figuurlijk gezien nog wel eens tegenaan: mensen die niet snappen waarom je een avond door moet werken of waarom je in het weekend aan de slag gaat in plaats van een doordeweekse werkdag. Het feit dat niet iedereen snapt wat je doet als zzp’er is helemaal niet erg, soms alleen een beetje vermoeiend wanneer je het idee hebt dat je jezelf moet verantwoorden. Ja, ik werk soms een avond of een weekend, zodat ik op andere momenten van de week leuke dingen kan doen. Dat heb ik ervoor over en is hartstikke handig, juist omdat ik mijn eigen werktijd in kan delen. In het begin vond ik dat wel lastig, vier jaar later gaat dat steeds beter. Dat je soms dingen af moet slaan, omdat je werk te doen hebt, snapt misschien niet iedereen. Het is het belangrijkste dat je het zelf in ieder geval wel snapt.

Freelance schrijver tips

vakantie gunnen als zzp’er

Volgens mij denken veel mensen dat ik alleen maar weg ben. Oké, ik ben iedere maand wel ergens anders te vinden, maar dat betekent niet dat dit altijd is om vakantie te vieren. Vaak slaap ik ergens om daar verslag van te doen of werk ik alsnog vanuit een boshuisje of een andere bijzondere accommodatie. Het is pas sinds dit jaar dat ik echt leerde om mezelf vakantie te gunnen. In loondienst kreeg ik ook gewoon vakantie, waarom kan ik mezelf dat als freelancer minder snel ‘geven’? Het antwoord daarop is simpel: omdat er geen geld binnenkomt op het moment dat ik niets doe. Dat maakt het lastiger om echt even helemaal niks te doen. Toch weet ik dat het heel belangrijk is om soms even een weekje of langer offline te zijn en de laptop dicht te laten. Dat deed ik dit jaar voor het eerst sinds het begin van mijn bedrijf toen we twee weken gingen roadtrippen en kamperen in Schotland. Wat was dat fijn! Het grote voordeel hierna was ook nog eens dat ik vol inspiratie terugkwam. Ik had ontzettend veel zin om weer aan de slag te gaan: het werk ging me beter af dan wanneer ik constant doorwerkte. Een wijze les voor mezelf dus!

Beter werken in opgeruimde omgeving

De mensen die me al langer kennen, weten dat ik nogal chaotisch kan zijn en gek ben op spullen. Kussens, geurkaarsen, kleedjes en meer: van die spullen die gezellig zijn, maar ook kunnen zorgen voor de nodige rommel. In mijn studentenkamer lag er bij het studeren altijd van alles op tafel: foto’s, schriftjes, pennen, rekeningen, sieraden, nagellak en andere zooi. Ook mijn studio die ik had tijdens mijn bijbaan stond vol met spullen, ook wanneer ik er wel iets deed aan freelance werk. Inmiddels kan ik wel zeggen dat ik het beste werk wanneer de tafel waaraan ik werk in ieder geval leeg is. Geen spullen die ik niet nodig heb, behalve misschien een grote kop thee of koffie en een geurkaarsje in de herfst. Dat is wel zo gezellig, toch?

Wat leerde jij als freelancer?

Er is ongetwijfeld nog wel meer wat ik de afgelopen jaren geleerd heb als eigen baas. Ik ben in ieder geval heel erg benieuwd wat de komende jaren me gaan brengen en of ik over vier jaar nog weer andere dingen heb geleerd. Vast wel! Voor nu ben ik in ieder geval benieuwd naar jouw leermomenten als zzp’er: waar kwam jij achter na een paar jaar gewerkt te hebben als freelancer?

Nadelen van freelance werken | Wat zijn de minpunten?

Nadelen van freelance werken | Wat zijn de minpunten?

Voordelen van werken als freelancer | Wat zijn de pluspunten?

Voordelen van werken als freelancer | Wat zijn de pluspunten?