image.png

Leuk dat je er bent.

Op dit stukje internet wil ik je laten zien wat ik doe en hoe mijn leven als freelance schrijver eruitziet. Ga je mee?

Voordelen van werken als freelancer | Wat zijn de pluspunten?

Voordelen van werken als freelancer | Wat zijn de pluspunten?

Zoals ik eerder al schreef, heb ik best even nagedacht voordat ik fulltime freelance aan de slag ging. Waarom dat zo was? Heel simpel: ik vond het én best wel spannend om zomaar voor mezelf te gaan werken en de vraag of je iedere maand genoeg geld kunt verdienen én ik wilde eerst meer zekerheid hebben van meerdere opdrachtgevers. Toen ik nog een bijbaantje naast het opzetten van mijn bedrijf had, kwam het dan ook regelmatig voor dat ik meer dan een fulltime werkweek had. Toen wist ik eigenlijk al wel waar ik het voor deed en dat merk ik nu nog steeds. Hoewel ik absoluut geen vetpot verdien, kan ik genoeg leuke dingen doen en regelmatig op reis gaan wanneer ik wil. Dat is voor mij in ieder geval één voordeel van freelance aan de slag gaan, maar er zijn nog veel meer voordelen te vinden aan werken als zzp’er of freelancer.

Voordelen zzp: vrijheid hebben

Een ander groot voordeel van freelance werken is dat je over het algemeen je eigen werktijden in kunt delen. Natuurlijk heb ik wel te maken met deadlines en afspraken, maar ik heb al regelmatig gehad dat ik met mooi weer ‘s middags wat leuks ging doen om vervolgens in de avond nog een paar uurtjes te werken. Dat betekent ook dat ik af en toe in het weekend werk, maar dat vind ik helemaal niet erg. Daar krijg ik zat vrije tijd op andere momenten voor terug. Die vrijheid past heel goed bij hoe ik op het moment leef en ik zou nu dan ook niet anders willen. Mensen vragen soms of ik ooit nog op een kantoor ga werken of onder een baas aan de slag ga. Momenteel denk ik ‘nee’, hoewel ik natuurlijk niet weet hoe de toekomst eruit zal zien. De vrijheid is me voor nu te veel waard.

Voordelen+freelance+werken

Voordelen freelance: werken waar je wilt

Nog zoiets wat ik heel relaxed vind: als freelancer kun je werken waar je wilt. Voor mij geldt dat ik in ieder geval mijn laptop en een internetverbinding nodig heb. Die foto hierboven is gemaakt op een camping waar we vorige maand last minute een paar dagen gingen slapen. Via mijn telefoon maakte ik een hotspot, waardoor ik ‘gewoon’ bijna midden in de natuur aan de slag kon gaan. Heerlijk vind ik dat. Ik werk ook vaak onderweg, in een koffietentje of op een (bijzondere) slaapplek. Of gewoon vanuit Karel Karavaan, onze vintage caravan!

Divers werk als zzp voordeel

Ook leuk: het ene moment ben ik bezig met het vullen van content voor de social media van CampInn (aanrader trouwens als je van kamperen houdt) en het andere moment schrijf ik een blog voor een derde partij via een marketingplatform, een totaal ander bedrijf dan CampInn. Ook heb ik voor Grazia artikelen geschreven: de ene keer over bijzonder slapen en de andere keer over een huidaandoening. Die diversiteit is juist wat ik heel leuk vind in mijn werk. In het verleden heb ik hele toffe samenwerkingen gehad met héél verschillende bedrijven, zowel voor mijn eigen bedrijf als voor Expeditie Kram. Laatst ben ik met NS International naar Oostenrijk gegaan, terwijl ik onderweg teksten zat te tikken voor een energiebedrijf. Die dynamiek zorgt voor genoeg uitdaging in mijn dagelijkse werk.

Je kiest zelf welk werk je wel of niet doet als freelancer

Tot slot nog een belangrijk voordeel van werken als zzp’er: je kiest zelf of je een bepaalde opdracht wel of niet aanneemt. Ik moet zeggen dat ik nog maar weinig opdrachten aangeboden heb gekregen waarvan ik dacht ‘nee, dit gaan we niet doen’. De paar keren dat dit wel het geval was, was het zo omdat de communicatie al heel slecht liep of omdat de opdracht te ver van mij af stond. Achteraf ben ik tot nu toe altijd blij geweest dat ik die opdrachten niet heb aangenomen. Als het dus even kan wat betreft je inkomsten raad ik het dus zeker aan om niet zomaar alles aan te nemen. Dat kan je ontzettend veel energie kosten en stress opleveren en dat is precies niet de reden waarom ik gekozen heb voor freelance werken. Ook ik ervaar stress tijdens mijn werk, maar het liefst zo min mogelijk.

Nadelen van werken als zzp’er

Maar zijn er dan helemaal geen nadelen aan werken als freelancer? Natuurlijk wel. Net als bij iedere andere baan is heus niet álles leuk aan freelance werken. Je kunt bijvoorbeeld collega’s gaan missen als je voor jezelf werkt. Ik heb dat zelf niet zozeer, omdat ik best wat mensen om me heen heb die flexibel of als freelancer werken. Ook heb ik zo nu en dan werkafspraken, dus ik zie alsnog best veel mensen. Daarnaast werk ik zelf het beste als ik alleen ben, met zo min mogelijk afleiding. Een ander nadeel van freelance werken is dat je niet altijd zeker weet wat je salaris per maand is. Dat klopt, hoewel ik al een hele tijd meerdere ‘vaste’ opdrachtgevers heb zodat ik altijd een basis heb en een beetje weet wat ik iedere maand verdien. Alle extraatjes zijn mooi meegenomen! Wat voor mij het grootste nadeel is van freelance werken is de administratie. Ik ben gewoon niet gemaakt voor cijfertjes. Mijn voornemen is om nog een goede boekhouder te vinden voor mijn administratie - voor nu doe ik het meeste zelf, maar het is wel een fijner idee om dat uit te besteden aan een professional. Die minimale nadelen vallen voor mij trouwens in het niet. Schrijven is al heel lang een ‘passie’ (hoewel ik best een hekel aan dat woord heb) en dat ik daar uiteindelijk mijn werk van kunnen en mogen maken, is nog steeds een droom.

Wat ik heb geleerd na/van 4 jaar freelancen

Wat ik heb geleerd na/van 4 jaar freelancen

Freelance werken op locatie | Tips en tricks remote werken

Freelance werken op locatie | Tips en tricks remote werken