image.png

Leuk dat je er bent.

Op dit stukje internet wil ik je laten zien wat ik doe en hoe mijn leven als freelance schrijver eruitziet. Ga je mee?

Freelance werken op locatie | Tips en tricks remote werken

Freelance werken op locatie | Tips en tricks remote werken

Een paar jaar geleden ben ik begonnen als fulltime freelancer. Ik wist toen nog niet dat ik het zó fijn zou vinden om overal waar ik ben te kunnen werken, mits ik mijn laptop bij me heb en genoeg bereik heb om een hotspot te maken. Jarenlang heb ik in een winkel gewerkt, waar ik uiteindelijk een beetje bleef hangen. Dit deed ik niet voor niets; naast dat parttime baantje probeerde ik mijn bedrijf op te zetten. Op het moment dat ik opdrachten af moest slaan, omdat ik moest werken in de winkel wist ik ‘oké, ik ga ervoor!’. Tot de dag van vandaag heb ik daar absoluut geen spijt van gehad. Werken vanuit huis vind ik heerlijk en ook het freelance werken op locatie werkt voor mij hartstikke goed. In dit artikel geef ik je enkele makkelijke tips waarmee werken op locatie leuker en eenvoudiger wordt.

Freelance werken op locatie tips

Thuis werken als zzp’er

Een groot deel van mijn werkdagen werk ik thuis. We hebben een gedeelte van de woonkamer voor mij ingericht als werkplek: een bureau met bureaustoel, een extern toetsenbord, een extern beeldscherm en uitzicht op de tuin. Voor nu een heel fijn plekje, hoewel ik hoop dat ik in de toekomst een huis heb of huur waar we écht een aparte ruimte hebben voor mijn werkzaamheden. Dat je in de avond de deur dicht kunt trekken en kan denken ‘yes, klaar voor vandaag’. Wanneer ik ‘s avonds op de bank zit in de voorkamer heb ik gelukkig geen zicht op mijn bureau, wat voor mij in ieder geval al heel erg scheelt. Thuiswerken vind ik heerlijk. Vrienden verklaren me weleens voor gek dat ik daadwerkelijk kan werken thuis. Voor mij geldt het principe: werk ik niet, dan verdien ik niks. Volgens mij is dat een goede stok achter de deur ;-)

Het voordeel van thuis kunnen werken, is dat je in je eigen tempo de dag kunt beginnen. Ik ga er meestal wel best vroeg uit, omdat ik het fijnst vind om ‘s ochtends te werken. Ik merk altijd een soort piekmoment tussen 9 uur en 13 uur. Dat heb ik sowieso: ik werk liever meerdere dagen en minder uur dan dagen maken van 9 uur achter mijn laptop. Ik merk op een gegeven moment gewoon dat mijn concentratie op is en dat ik de was ga doen. Of nog eens koffie ga zetten. Of toch maar even van die zonnestralen in de tuin ga genieten. Begrijp me niet verkeerd: ook dat hoort bij thuiswerken. Ik neem veel minder pauze dan de gemiddelde persoon op kantoor, dus voor mij zijn dat soort momenten even een pauze van werk. Extra leuk: thuis heb ik een hond én een poes waarmee ik tussendoor even kan kroelen. Dat maakt werk toch nog net iets leuker!

Op locatie werken als zzp’er

Voor mijn dagelijkse freelance bezigheden werk ik niet alleen thuis. Ik heb regelmatig een afspraak in Utrecht of Amsterdam, meestal in een koffietentje of een lunchroom. Ook sleep ik mijn spullen nu en dan mee naar zo’n plek waar je met je laptop mag werken. Dat doe ik vooral op dagen dat ik niet al te veel wil worden afgeleid van dingen die thuis moeten worden gedaan. Het grappige is dat ik thuis wel het beste kan werken: ik vind werken in stilte met niemand om me heen het allerfijnst. Met vriendinnen die ook freelancer zijn werk ik zeker af en toe samen. De verleiding om bij te kletsen is vaak groter dan écht aan het werk gaan. Ooit was ik met een vriendin deep down internet en bekeken we een artikel over ‘hoe deze 20 bekende mensen eruit zouden zien zonder tanden”. Ja, gezellig en leuk allemaal, maar van die deadline komt zo niets terecht natuurlijk.

In Utrecht zijn er een paar plekken waar ik graag werk. Mijn favoriete flexwerkplekken in Utrecht zijn onder andere:

  • O-café Utrecht: bij mij in de buurt, lekkere tosti’s en fijne picknicktafels waar je lekker buiten kunt werken.

  • ‘t Koffieboontje: twee locaties in Utrecht, hele aardige mensen, fijne zitplekken.

  • 30ML Vredenburg: lekkere ijskoffies, chille muziek en goede werkplekken met stopcontacten.

  • Het Gegeven Paard: toplocatie bij station, handig voor afspraken en lekker eten en drinken. De gin tonics zijn een tip, mocht je afspraak uitlopen ;-)

Natuurlijk zijn er ook voldoende andere opties. Zo kent Utrecht best wat flexwerkplekken die echt bedoeld zijn voor freelancers en waar je een bureau of een ruimte kunt huren. Daarnaast zijn er regelmatig werkplekken vrij die je voor langere tijd kunt huren. Ik heb een hele tijd met drie andere freelancers een atelier gehuurd in het toffe Vlampijpateliers op het Werkspoorkwartier. Een hele toffe en creatieve plek, waar we eigenlijk nog maar net weg zijn. We kwamen er te weinig en het gebouw werd verbouwd, wat voor ons een reden was om de huur voor nu op te zeggen. Ik sluit niet uit dat ik ooit weer op zo’n plek terecht komt; het voelde toch wel fijn om zo’n atelier te hebben waar je je werk kan doen en waar je afspraken kunt plannen. Het huren van een eigen werkplek is dus zeker een aanrader wanneer je niet altijd in koffietentjes wilt zitten en wel buiten je huis wilt werken.

zzp'er werken locatie

Remote werken op vakantie of onderweg

Omdat ik veel onderweg en op reis ben, mede voor mijn reisblog Expeditie Kram, is het wel zo prettig dat ik overal kan werken als ik mijn laptop mee heb en wanneer ik internet heb. Via mijn telefoon zet ik met enig bereik binnen enkele seconden een hotspot tot stand, waardoor ik al op de meest toffe plekjes mijn werk heb kunnen doen. Laatst besloten mijn vriend en ik om last minute een lang weekend te gaan kamperen. Hij ging maandag en dinsdag vanaf de camping naar werk en ik bleef op ons verscholen plekje met uitzicht op weilanden met mijn laptop aan het werk. Heerlijk vind ik dat! Werken in de natuur of überhaupt buiten vind ik sowieso erg fijn. Zolang je ervoor zorgt dat je genoeg batterij op je laptop hebt en dat je voldoende bereik hebt met je telefoon kun je eigenlijk overal aan de slag. Omdat ik met een Chromebook werk heb ik internet nodig om mijn werk te kunnen doen. Met andere laptops kun je waarschijnlijk ook zonder internet al een eind komen, hoewel ik het altijd wel fijn vind om dingen op te kunnen zoeken wanneer dat nodig is.

Ook onderweg tik ik regelmatig een artikel of check ik mijn mail. Of ik nu in de trein zit of in de auto op de bijrijdersstoel zit: ik klap mijn laptop open en ga aan de slag. Op dat soort momenten kan ik me vaak heel goed afsluiten van wat er om me heen gebeurt. In de trein zorg ik vaak wel dat ik oordopjes bij me heb voor het geval dat. Zo zat ik laatst in de trein naar Oostenrijk zonder oordopjes en vond een jongen achter me het nodig om ALLES te benoemen wat hij buiten zag en toen had ik wel even spijt dat ik die doppen was vergeten. Levert wel weer een opvallende herinnering op en dat is ook wat waard.


Natuurlijk verschilt het per persoon wat diegene fijn vindt wanneer het om freelance werken gaat. Voor mij werkt de combinatie van thuiswerken en op locatie werken het beste. Gelukkig maar, aangezien ik best vaak ergens anders ben dan thuis. Paar dingen die ik altijd in mijn tas heb wanneer ik ergens anders ga werken:

  • Laptop.

  • Agenda en administratieboekje.

  • Oplader telefoon en laptop.

  • Flesje water.

  • Meestal een appel of iets anders te eten.

Koffie en lunch scoor ik op de plek waar ik zit. Zij zijn immers ook ondernemers - ik vind dat je echt niet ieder half uur een kop koffie hoeft te bestellen, maar van teren op één kop koffie een hele middag lang vind ik ook niet oké. Dan kun je beter thuis gaan werken, wat mij betreft.

Ik ben heel benieuwd naar jouw favoriete flexwerkplekken/koffietentjes/lunchplekken waar je met je laptop mag zitten. Laat het me vooral weten in de comments hieronder, dan kan ik de lijst met hotspots uitbreiden en er uiteindelijk (eventueel per stad) een lijstje van maken.

Voordelen van werken als freelancer | Wat zijn de pluspunten?

Voordelen van werken als freelancer | Wat zijn de pluspunten?

Hoe combineer ik werk en plezier? | Meetings in the Sun

Hoe combineer ik werk en plezier? | Meetings in the Sun