image.png

Leuk dat je er bent.

Op dit stukje internet wil ik je laten zien wat ik doe en hoe mijn leven als freelance schrijver eruitziet. Ga je mee?

Nadelen van freelance werken | Wat zijn de minpunten?

Nadelen van freelance werken | Wat zijn de minpunten?

Regelmatig krijg ik te horen dat mensen om me heen die in loondienst zijn “echt niet aan de slag zouden kunnen als freelancer”. Hoewel het freelance leven bij mij precies goed past, betekent dat zeker niet dat dat voor een ander ook zo hoeft te zijn. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag of er geen nadelen van freelance werken te vinden zijn. Natuurlijk zijn die er wel, zelfs dit ‘vrije’ werken kent niet alleen maar pluspunten. Online lees je vaak alleen de positieve kanten van bepaalde zaken, zoals de voordelen van werken als zzp’er. Daarom kan het geen kwaad om ook eens de andere kant te vertellen: wat zijn de nadelen van freelance werken?

freelancer-working-on-laptop-4H76GP9.jpg

Nadelen freelance werken: geen vast werk

De grootste reden waarom ik niet direct freelancer werd terwijl ik het wel wilde, is omdat je als freelancer vaak geen zekerheid hebt van werk. Met een vast contract in loondienst weet je zeker dat je iedere maand geld verdient, terwijl het als zelfstandig ondernemer iedere maand onzeker kan zijn wat er binnen gaat komen. Nu heb ik het geluk dat ik een aantal vaste opdrachtgevers heb waarvan ik de zekerheid heb dat ik er in ieder geval de komende maanden nog voor kan blijven werken. Ik weet dat dit als freelancer best een luxepositie is en ik ben hier dan ook hartstikke blij mee. Op het moment dat je iedere maand nieuwe opdrachtgevers moet zoeken, is dit zeker een groot nadeel van freelance werken.

Administratie voor freelancers

Wat ik het grootste nadeel vind van freelance werken, is de boekhouding. Tot nu toe heb ik mijn jaarlijkse aangifte uitbesteed, maar eigenlijk moet ik dat ook met de rest van mijn administratie doen. Zelf heb ik er te weinig tijd voor en eerlijk gezegd vind ik het ook niet heel leuk om te doen. Voordat ik begon met freelancen, hield ook dit punt me een beetje tegen om daadwerkelijk te beginnen. Waar je met een baan in loondienst met gemak aan het werk kunt met de tool van de Belastingdienst moet je het als zzp’er helemaal zelf uitzoeken. Zit je er eenmaal in dan is het niet héél moeilijk, maar voor mij blijft dit een groot nadeel van freelance werken. Ik kan me goed voorstellen dat mensen niet zitten te wachten op de administratieve rompslomp, waardoor ik je nu al aanraad om je boekhouding uit te besteden (mits dit mogelijk is qua financiën).

Nadelen werken freelance

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers

Wat daarnaast een punt is waar je rekening mee moet houden als freelancer is dat je je eigen ding geregeld moet hebben voor de momenten dat je niet kunt werken. Als eigen ondernemer heb je namelijk niet standaard een financieel vangnet voor de keren dat je ziek bent of dat je door andere omstandigheden niet aan het werk kunt. In principe geldt hierbij: werk je niet, dan verdien je ook niets (tenzij je iets anders hebt afgesproken met je opdrachtgever). Waar je bij een baan in loondienst in de meeste gevallen geld blijft verdienen wanneer je ziek bent of wanneer je op vakantie gaat, is dit als zzp’er niet zo. Je moet je eigen pensioen opbouwen en een AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) nemen om dergelijke kosten eventueel te kunnen dekken. Ik heb tot nu toe nog niet dé aanbieder gevonden waar ik een betaalbaar pakket voor freelancers op het gebied van AOV kan vinden, dus mocht je de gouden tip hebben; laat me dat vooral hieronder weten in de comments of via mijn contactformulier.

Opdrachtgevers die niet of laat betalen

Wat ik regelmatig hoor van andere freelancers is dat ze last hebben van opdrachtgevers die niet of veel te laat betalen. Nu moet ik zeggen dat ik in al die tijd nog maar één opdrachtgever heb gehad die niks heeft betaald en na gedoe met hele rare eisen kwam en maar een paar keer achter een betaling heb aan hoeven zitten. Misschien moet ik dat even afkloppen, want als ik andere zzp’ers moet geloven is het niet of te laat betalen een heel groot nadeel van freelance werken. Daarom wil ik bij dezen mijn huidige opdrachtgevers (mochten jullie dit lezen) nog eens extra bedanken voor het op tijd voldoen van de facturen. Scheelt me veel gedoe in de supermarkt of bij het boeken van reisjes.


Nadeel freelance werk: geen collega’s

Tot slot nog een opvallend nadeel van freelance werken: als zzp’er heb je geen collega’s. Mocht je het nou echt missen om met andere mensen te werken dan raad ik je aan om een gedeelde werkplek te huren. Ik heb een aantal jaren een atelier gehad dat ik deelde met andere creatieve zzp’ers. Hoewel ik zelf het beste werk wanneer ik helemaal alleen ben, was dit wel erg gezellig voor de momenten dat je wel even wil kletsen of met iemand koffie wil drinken. Wat ook kan helpen, is door af en toe met vrienden te werken die ook op locatie kunnen werken en/of die een eigen bedrijf hebben. Regelmatig werk ik samen met een vriendin, meestal vanuit een koffietentje en soms gewoon vanuit huis. Op die manier mis ik in ieder geval geen collega’s, maar ik kan het me voorstellen dat anderen dit wel een groot nadeel vinden van het freelance ondernemerschap.

Hoe zit het met jou? Ervaar jij nog andere nadelen van freelance werken?
Laat het me hieronder vooral weten, ik ben erg benieuwd.

Liefs Liv

Alumna Liv Krake | Mijn loopbaan als schrijver en ontdekkingsreiziger

Alumna Liv Krake | Mijn loopbaan als schrijver en ontdekkingsreiziger

Wat ik heb geleerd na/van 4 jaar freelancen

Wat ik heb geleerd na/van 4 jaar freelancen