image.png

Leuk dat je er bent.

Op dit stukje internet wil ik je laten zien wat ik doe en hoe mijn leven als freelance schrijver eruitziet. Ga je mee?

Tips thuiswerken | 5x tips om productief aan de slag te gaan

Tips thuiswerken | 5x tips om productief aan de slag te gaan

“Helemaal klaar om thuis te gaan werken. Oh, wacht…” #zzp

Aan alle mensen die niet standaard thuis aan de slag moeten voor hun werk: welkom in het leven van zzp’ers met een thuiskantoor. Ik kan me voorstellen dat je even moet wennen om ineens vanuit huis te moeten werken. Wanneer je nooit vanuit huis werkt, kan het flink wennen zijn om je deadlines te halen of misschien überhaupt om met werk te beginnen. Als doorgewinterde thuiswerker wil ik je in deze gekke coronatijd met liefde wat tips geven hoe je je het beste werk kunt verzetten vanuit huis. Op die manier maak je thuiswerken gemakkelijker én leuker!

Corona thuiswerk tips

Thuiswerken: richt een werkplek in

Sinds een tijdje heb ik thuis een eigen werkplek met een ingericht bureau met een extra scherm, een extern toetsenbord en een externe muis. Ik moet toegeven dat ik lang niet altijd bij dat bureau werk - de eettafel en de bank zijn ook favoriet - maar wanneer ik strakke deadlines heb, werkt het toch wel lekker om zonder enige afleiding op die plek te werken. Ik heb hier namelijk uitzicht op de muur (gezellig) en een deel van de tuin in plaats van op de stapel was in de slaapkamer, een aandachtvragende kat of hond of andere dingen die voor afleiding kunnen zorgen. Laat je werk aan het eind van de dag ook vooral liggen op zo’n werkplek, zodat je echt ‘klaar’ bent met je werk. Zo strak en netjes als bovenstaande foto verplicht ik je natuurlijk niet. Ik zal je iets verklappen: dat heb ik ook zeker niet. Let er in ieder geval op dat je niet allemaal nutteloze spullen die voor afleiding kunnen zorgen op je bureau gaat verzamelen.

Begin je dag fris en fruitig

Hoe aantrekkelijk het ook is om nog even een paar extra uurtjes uit te slapen wanneer je thuis moet werken, het is niet heel bevorderlijk voor het gedaan krijgen van werk. Op kantoor of werkplek buiten de deur heb je waarschijnlijk een bepaalde routine. Het is voor je productiviteit en energieniveau belangrijk om ook thuis een soort routine te hebben. Ik werk bijvoorbeeld het beste wanneer ik redelijk vroeg uit bed ga en na het uitlaten van de hond direct aan de slag ga. Voor mij helpt dit alleen al om een fijn gevoel te hebben rond het middaguur: het feit dat ik tegen die tijd al aardig wat deadlines heb geknald, geeft me een rustiger gevoel voor de rest van de dag. Daarbij is het belangrijk om je ‘s ochtends alsnog op te frissen, zoals je normaal voor een werkdag doet. Neem een douche, trek comfortabele en fijne kleding aan, doe je haar et cetera. Heel gek, maar voor mij werkt dit echt. Af en toe een dagje in pyjama werken is overigens ook heerlijk en ook zeker aan te raden op de dagen dat je misschien wat minder werk te doen hebt.

Thuis werken corona

Werk in blokken

Probeer realistisch aan de slag te gaan. Van 8 tot 17 uur geconcentreerd aan het werk gaan thuis gaat hem waarschijnlijk niet worden (en dat is helemaal niet erg). Deel je werk in in blokken van twee of drie uur, wat het beste voor jou werkt. Na ieder blok neem je even pauze: zet een kop koffie, wandel even door het huis, haal een frisse neus in de tuin, doe een work-out via YouTube, luister een podcast, kijk een aflevering van je favoriete serie of speel met de hond. Het is belangrijk om af en toe even een break te nemen zodat je je daarna weer goed kunt concentreren. Begin hierbij in de ochtend met het meest belangrijke werk, zodat je tijdens die pauzes geen stress hebt om wat nog zou moeten. Hier kun je voor je werkdag begint zeker een to do list voor maken, mocht dat net dat zetje in de rug zijn dat je nodig had.

Zorg voor gezond en lekker eten en drinken

Ook in crisistijden is het belangrijk om goed te blijven eten en drinken tijdens je werkzaamheden. Koop je lievelingskoffie of scoor heerlijke thee. Zorg ook voor gezonde en lekkere lunches en snacks, zodat je iets hebt om naar uit te kijken. Het is van groot belang om jezelf goed te verzorgen, wil je flink aan de slag kunnen gaan. Daarnaast is een lekkere lunch ook gewoon een fijne pauze of een goede beloning na het knallen van deadlines. Haal ‘s ochtends boodschappen voor een paar dagen of bestel online, maar ga niet hamsteren. De Albert Heijn deelde deze week het onderstaande treffende bericht. En eerlijk: ik vind dat ze het nog netjes verwoorden #normaaldoen.

Albert Heijn corona

Online samenwerken met anderen

Werk je thuis, maar moet je wel in nauw contact blijven met collega’s om zaken te bespreken? Ook dat kan tegenwoordig met gemak online. Ik gebruik zelf online programma’s zoals Skype, Slack, Asana en Trello om samen te werken met klanten en opdrachtgevers en dat werkt heel goed. Ik heb het geluk dat ik geen groepsmeetings online hoef te plannen (thank god, dat is dus helemaal niets voor mij), dus daar heb ik helaas geen tips voor. Ik weet wel dat je via Skype en Slack dergelijke groepschats en videogesprekken kunt opstarten. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over wie welk werk doet en wanneer je elkaar spreekt. Ik merk zelf dat een chat soms beter helpt dan bellen; het kost voor mij vaak minder tijd. Daarom ben ik sinds een tijdje overdag altijd online op Skype. Wat mooi meegenomen is voor wanneer deze coronacrisis over een tijd over is, is een tweet die ik deze week tegenkwam en stiekem erg grappig vond. Daarmee wil ik dit artikel met thuiswerktips afsluiten. Werk ze en stay safe.



StudieboekenStudieboeken
Beginnen als freelance tekstschrijver | Zo begin je voor jezelf

Beginnen als freelance tekstschrijver | Zo begin je voor jezelf

SEO trends 2020 | Dit zijn de trends voor freelance schrijvers

SEO trends 2020 | Dit zijn de trends voor freelance schrijvers