Beginnen als freelance tekstschrijver | Zo begin je voor jezelf
Ben je van plan om te beginnen met freelancen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dat snap ik héél goed. Ik heb best even gewacht om daadwerkelijk de sprong in het diepe te maken. Zou je het me nu vragen met de kennis en ervaring die ik momenteel heb dan had ik het veel eerder gedaan. Freelancen is namelijk hartstikke leuk! Ik schreef al eens eerder over de voordelen van freelancen en daar sta ik vandaag de dag nog steeds achter. Natuurlijk is het wel eens spannend (hallo coronacrisis!), maar het is vooral heel leuk. Hoe je begint als freelance tekstschrijver lees je hieronder.
Weet wat je wilt en maak eventueel een plan
Het grappige is dat ik heel goed wist wat ik wilde wat betreft het freelancen. Ik wilde freelance tekstschrijver en copywriter ‘worden’, dus dat kon ik al afvinken. Waar ik echter nog wel een beetje mee zat, was het feit of ik wel direct fulltime freelance aan de slag kon gaan. Dat leek me niet, dus hield ik mijn bijbaan als kaasmeisje nog even aan. Absoluut geen probleem, want ik ben toevallig gek op kaas. Pas op het moment dat ik opdrachten af moest zeggen, omdat ik kaas moest snijden wist ik dat dat het moment was om te beginnen.
Dit kan voor jou natuurlijk heel anders zijn. Wanneer je nog niet exact weet wat je wilt doen, maar wel heel goed weet wat je kúnt is het verstandig om eens alles goed op een rij te zetten. Streep dingen weg en ga voor jezelf na wat het beste bij je past. Maak een plan voor jezelf: een ondernemingsplan kan je net dat stapje verder helpen bij het verduidelijken van je doel. In zo’n plan schrijf je wat je doel is, waar je aan het werk gaat, wat je wilt bereiken en bekijk je potentiële concurrentie en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Zo’n plan is niet verplicht, maar kan wel inzichtelijk zijn voor jezelf.
Schrijf je in als freelancer bij de KVK
Weet je wat je wilt en hoe je dat wilt bereiken? Maak dan een afspraak bij de Kamer van Koophandel om je (eenmans)zaak fysiek te maken. Eigenlijk kan iedereen beginnen met freelancen; een inschrijving is immers zo gedaan. Je kiest je bedrijfsvorm (in mijn geval zzp - eenmanszaak), krijgt een KVK-nummer en gaat aan de slag. Gemakkelijker kan haast niet. Ben je van plan om af en toe naast je baan in loondienst een opdracht te doen dan ben je niet verplicht om je in te schrijven als ondernemer. Hierbij moet je echter wel even goed kijken naar de fiscale regels van de Belastingdienst. Je moet dergelijke inkomsten namelijk wel gewoon aangeven.
Ik weet nog dat ik het best spannend vond om naar de KVK te gaan. Het voelde ineens zo echt nadat ik een afspraak had gemaakt. Natuurlijk had ik me online al wel een beetje ingelezen over hoe en wat omtrent freelancen, maar ik wist niet 100% waar ik aan toe was. Het was (en is) best een ding om je eigen bedrijf op te zetten en daar mag je best een beetje zenuwen voor hebben. Bij de afspraak ging alles goed - ik werd heel goed geholpen door een medewerker van de KVK die me alles duidelijk uitlegde. Er is ruimte om (heel veel) vragen te stellen en je gaat pas weg als je alles weet wat je wilt weten. Fijn begin van je ondernemerschap!
Wat heb je nodig als zzp tekstschrijver?
Een van de grootste voordelen van werken als een freelance tekstschrijver en/of copywriter is dat je geen groot bedrag nodig hebt om te investeren in je bedrijf - voordat je kunt beginnen. Met een goede laptop, een internetverbinding en vooral veel zin en energie kom je al een heel eind. Natuurlijk is het ook wel zo prettig om een fijne werkplek te hebben. Zo heb ik een jaar of twee een atelier gehuurd, waar ik met drie andere freelancers heb gewerkt. Momenteel werk ik gewoon vanuit huis of vanuit onze camper, een huisje in het bos of een andere bijzondere accommodatie voor mijn reisblog Expeditie Kram.
Hoe krijg ik klanten als freelance tekstschrijver?
Nadat je je hebt ingeschreven is het tijd om de eerste klanten te krijgen als freelance tekstschrijver. Maar: hoe krijg je opdrachten en waar moet je beginnen? Opdrachten komen over het algemeen niet zomaar naar je toe, dus het is belangrijk om jezelf op de kaart te zetten. Omdat ik naast mijn bijbaantje zat tijd had om de kneepjes van het vak te leren kennen, had ik na een tijdje flink zoeken, schrijven, schrijven en nog eens schrijven een aantal opdrachtgevers. In het begin van mijn freelance leven schreef ik redelijk wat teksten via Textbroker - een platform waar je voor een (helaas laag) bepaald tarief teksten schrijft voor diverse opdrachtgevers. Via daar heb ik uiteindelijk mogen schrijven voor Wehkamp, Zalando en meer. Ik had toentertijd nog geen idee van wat voor een tarieven je kon vragen. Nu weet ik wel beter, maar heb ik alsnog geen spijt. Via daar heb ik namelijk heel wat opdrachten gekregen.
Het grootste voordeel van jezelf laten zien op zo’n platform is dat mensen je leren kennen. Nu heb ik nog steeds een opdrachtgever die ik via dat platform heb ontmoet. Het enige grote nadeel hieraan is dat je niet de wereld verdient met teksten schrijven via Textbroker. Het wordt echt gezien als een extra zakcentje. Ik raad je wel aan om hier eens rond te kijken wanneer je net begint met freelance schrijven. Wie weet levert het jou ook wat op! Ik merk in ieder geval dat het tegenwoordig veel gemakkelijker loopt. Soms krijg ik belletjes of mails van mensen die me via-via kennen; vaak via een goed woordje van een andere opdrachtgever. Daarnaast ben ik lid van enkele groepen op Facebook, zoals Ambitieuze Meisjes waar regelmatig opdrachten worden gedeeld. Dat heeft me ook al het een en ander opgeleverd!
Administratie regelen als freelancer
Een van de redenen dat ik nooit eerder ben begonnen als freelance tekstschrijver is omdat ik absoluut geen overzicht had over de administratieve kant van het vak. Heel eerlijk: nu ben ik nog steeds geen ster in financiën, maar uiteindelijk blijkt het echt minder moeilijk te zijn dan ik dacht. Wanneer je net als ik helemaal alleen werkt als zzp’er (zonder personeel dus) en je binnen Nederland werkt zonder al te veel poespas qua kosten dan is je administratie helemaal niet heel moeilijk. Ik raad je aan om iedere week (of twee keer per maand) de tijd te nemen om je boekhouding te checken en aan te vullen waar nodig.
De BTW-aangifte is prima te doen wanneer je je BTW netjes weg hebt gezet en bij hebt gehouden. Zelfs dat was in het begin Chinees voor me, maar weet ik inmiddels prima te doen. Voor de jaarlijkse aangifte kan het geen kwaad om een boekhouder in te huren. Zie je het allemaal niet zitten om zelf aan de slag te gaan? Schakel dan al bij het begin van je freelance carrière een boekhouder in. Dan kan het daar in ieder geval niet misgaan! Ook handig: open een zakelijke rekening waar je al je zakelijke inkomsten en uitgaven bij kunt houden. Wanneer je de zakelijke financiën van je privé-uitgaven scheidt, heb je een beter overzicht over het geheel. Heb je een boekhouder ingehuurd dan is dat ook wel zo prettig; hij of zij hoeft niet je privé-uitgaven uit te zoeken en door te spitten op zoek naar zakelijke inkomsten. Wat ik ook heel fijn vind werken, is een papieren agenda. Dat is natuurlijk persoonlijk, maar zo heb je direct een deel van je werkplanning en administratie bij de hand.
Last but not least wil ik benadrukken hoe belangrijk social media vandaag de dag zijn. Fysieke netwerkevents zijn vaak niet aan mij besteed. Van die lange borrels met onbekenden waar je jezelf écht van je beste kant moet laten zien; nee. Daar geloof ik niet zo in. Een diepere connectie vind ik veel belangrijker. Online netwerken vind ik echter hartstikke leuk! Via social media en websites ziet men namelijk al een beetje hoe je bent en wat je doet, zonder dat je daar een heel betoog in the spotlight over hoeft te houden. Ideaal voor mensen die liever schrijven dan spreken ;-) Daarnaast is het voor je opdrachtgevers en eventueel zelfs volgers ook te gek om te zien waar je je mee bezighoudt. Naast actieve social media accounts helpt een duidelijke website met voldoende informatie ook altijd bij het krijgen van (meer) opdrachten. Zorg ervoor dat je goed te vinden bent in Google met een zoekwoord naar keuze en voilà!
Google - juli 2020-2023.
Al met al is het beginnen als freelance tekstschrijver helemaal niet heel moeilijk. Je moet het schrijven van diverse soorten teksten een beetje onder de knie hebben en het natuurlijk leuk vinden om te doen. Hoe cliché het ook klinkt: ik ben vandaag de dag nog steeds enorm blij dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Ik heb nog geen idee wat de toekomst brengt op het gebied van schrijven en werken - ik hoop dat ik dit in ieder geval nog vele jaren mag doen. Mocht je nog iets meer willen weten over hoe ik ben begonnen als freelance tekstschrijver laat het me vooral weten in een comment hieronder of in een mail.
Liefs Liv